Mag het iets meer zijn: Vakantie in Zuid Frankrijk

Wat valt er nog te vertellen over een streek die in positieve zin zo tot de verbeelding spreekt als Zuid Frankrijk. Natuurschoon, cultuur, wijn, zonneschijn en een leven dat zich voltrekt zoals gras groeit, langzaam maar gestaag. Mediterrane steden zoals Marseille, Nice en Perpignan, natuurgebieden zoals het Nationaal Park de Cevennen en de grotten van Herault. Uitgestrekte Kastanjeboombossen in het hoogland en formidabele wijngaarden op de centrale laagvlakte met logischerwijze daaruit voortvloeiend dito wijnen. En vergeet ik dan de Franse kazen die zoveel beter smaken als dat ze ruiken. Nee toch!! Kortom, er is veel over deze streek te vertellen en de lengte van dit artikel zal daar nauwelijks eer aan kunnen doen net zo min als een drie daagse short break holiday je Parijs zal kunnen laten zien. Vandaar dat vele er jaar op jaar weer terug komen en zo mede verantwoordelijk zijn voor het feit dat Frankrijk al jaren de meest populaire buitenlandse bestemming is onder ‘ons’ Nederlanders.

zuid frankrijk

Flaneren aan een Mediterrane boulevard

De Cote d’azur is een van de meest bekende mediterrane kuststreken die Europa rijk is. Ook wel de Franse Riviera genoemd is het waar eerder genoemde steden zoals Marseille, Nice en Perpignan zich tegen de middellandse zee aan nestelen. Honderden kilometers strand, zon, en zee zijn daar onderdeel van het dagelijks menu. Aangezien deze streek al sinds honderden jaren bekend staat om haar natuurschoon, klimaat en keuken zijn de mogelijkheden tot verblijf en vermaak legio en dat weten er velen.

Honderden kilometers strand en een wirwar aan kleine dorpjes en steden maken deze streek tot wat het is; Aangenaam en goed te doen. Ondergetekende heeft hierin een uitgesproken mening als het een favoriete bezigheid betreft in de stedelijke contreien aldaar. Wandelen langs de zee en de havens die daar aan liggen. Met name Marseille en Nice hebben daar bij uitstek de mogelijkheid toe aangezien beide beschikken over havens waar de nouveaux en niet zo nouveaux riche hun armades hebben liggen.

timthumb

Ontspannen in het Zuid Franse binnenland

Ondanks dat Zuid Frankrijk vooral bekend staat om haar kuststrook mogen we ook niet vergeten dat achter het strand zich een binnenland bevind dat het natuurschoon van de kust op geheel eigen wijze evenaart. Wijngaarden tot aan de horizon, pittoreske middeleeuwse dorpjes met lokale markten waar streekproducten tegen bodemprijzen worden verkocht en een sfeer en uitstraling die daar bij te verwachten valt. Gezellig, kleinschalig en indien je een klein beetje frans spreekt een onder ons gevoel. Zo chauvinistisch zijn ze in Zuid Frankrijk ook niet meer.

Het landschap maakt roadtrips onvergetelijk aangezien de kleuren van het Zuid Franse landschap een kakofonie van pastel tinten met zich mee brengen die met name tijdens de zonsondergangen overgaan tot een crescendo van licht en kleur die werkelijk nergens anders te vinden zijn. Het landschap is rijk. Rijk aan rivieren en stromen, Rijk aan grillige rotspartijen, Rijk aan valleien en bossen. Rijk aan afgelegen vergeten dorpjes met dito bistro’s. Dit alles maakt het Zuid Franse binnenland tot wat het is en is de reden waarom we het hier in Nederland hebben over een leven als een god in Frankrijk.

7e98c

Privacy Policy