Tips voor een geslaagde wandelvakantie

Frankrijk is een prachtig vakantieland en de ideale bestemming voor een wandelvakantie. Er is meer dan 18.000 kilometer aan gemarkeerde wandelroutes verspreid door het land door prachtige gebieden.

Bovendien kent Frankrijk een heel handig systeem voor wandelroutes. De ‘Promenade et randonnée (PR)’ aangeduid met een gele rechthoek of streep kent routes van 2 tot 8 uur wandelen. De ‘Grande rondonnée (GR’) betreft meerdaagse routes en zijn voorzien van rood-witte bewegwijzering. De ‘GR de Pays (GRP): zijn meerdaagse wandelroutes in een bepaalde streek en hebben een rood-gele bewegwijzering.

We hebben een aantal gebieden en praktische tips op een rij gezet.

Prachtige gebieden

Auvergne-vulkanAuvergne

Wist u dat als u gaat wandelen in de Auvergne dat u wandelt in een vulkaangebied? Maar liefst vier vulkaanmassieven, de Monts Dôme, de Monts Dore, de Monts du Cantal, de Cézallier en het granietplateau Artense, verspreid over twee departementen, liggen in het grootste Franse regionale natuurpark Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne. Diverse wandelroutes leiden u door de prachtige natuur met zeldzame planten en dieren.

Franse Alpen

Prachtig wandelen door de bergen van de Franse Alpen langs gletsjers, oude forten en mooie uitzichten. Je wandelt veelal door nationale parken met aangelegde wandelroutes. Ook rondom de Mont Blanc zijn prima begaanbare routes voor degenen die niet tot aan de top gaan maar wel willen genieten van de prachtige omgeving.

Ardèche

In Zuid-Frankrijk ligt de streek de Ardèche. Er een diepe kloof die de rivier de Gorges de l ‘Ardèche heeft uitgesneden, wat typisch kenmerkend is voor dit gebied. De rivier gaat 30 kilometer door het gebied met hoger rotswanden en mondt uit in de Rhône. Er is een wandelroute langs de rivier van eveneens 30 kilometer en heeft meerdere vertrekpunten langs de route.

Elzas

Wandelen in de Elzas betekent wandelen langs de lokale wijnboeren en lekker proeven van hun wijnen en andere streekproducten. Het is niet ver weg van Nederland, maar als je er bent waan je je echt in het buitenland. Je kunt heerlijk wandelen door de wijnvelden, afgewisseld door de bossen van de Vogezen.

Corsica

ls je gek bent op Frankrijk en houdt van een stevige wandelvakantie? Dan is Corsica dé plek om naar toe te gaan. Op Corsica ligt namelijk de bekende, bijna 200 kilometer lange GR20 wandelroute. Niet voor beginners, dat moet er wel bij gezegd worden. Je moet wel getraind zijn om deze pittige route aan te kunnen. Om de hele route te lopen, heb je ongeveer twee weken nodig. De GR20 wandelen betekent een spectaculaire toch langs woeste hooggebergten, beboste valleien, prachtige weides, steile en diepe kloven met beneden rivieren.

france-map-regions

De beste wandelgebieden in Frankrijk

Praktische tips voor beginners

Bent u beginnend vakantiewandelaar? We hebben een vijftal praktische basis tips voor u om uw wandelvakantie in Frankrijk te laten slagen.

Bagage

Het spreekt voor zich dat je bij een wandelvakantie zo min mogelijk bagage meeneemt. Je draagt het immers altijd mee. Kies als eerste een goede tas, verkrijgbaar bij de sportspeciaalzaak. Neem alleen lichte spullen mee. Weeg voor vertrek je kleding, er zit echt verschil in het gewicht van uw shirts, ondergoed en broeken! Neem niet te veel mee. Je kunt bij aankomst op het slaapadres direct de kleding wassen. Het kan de hele nacht drogen en ‘s ochtends kunt u het schoon aantrekken of meenemen.

Schoenen

Uiteraard ga je niet wandelen op je normale gympen of sportschoenen. Schaf een paar goede wandelschoenen aan bij een speciaalzaak waar men u goed kan adviseren. Loop uw schoenen voor de vakantie goed in en draag ze niet pas voor het eerst op vakantie!

Trainen

Een wandelvakantie doe je niet zo maar. Je moet er wel voor trainen. Je loopt praktisch de hele dag en ongetraind ga je dit niet volhouden. Oefen van te voren al een paar weken en loop een aantal flinke stukken. Met uw wandelschoenen aan, want dit voorkomt een heleboel blarenleed tijdens de vakantie. Onderschat een wandelvakantie niet, het zal meer van het lichaam vragen dan je denkt!

Kaarten

Neem een kaart mee van het gebied waar je gaat wandelen. Er zijn speciale wandelkaarten te koop met routes en handige tips of gebruik GPS. Zo raak je nooit de weg kwijt en mis je niet de mooiste plekken.

Pauze

Tijdens een wandelvakantie is pauze nemen belangrijk. En vooral in Frankrijk kan je hier extra van genieten. Maak er een picknick van met een Frans stokbroodje, kaasjes, wat fruit en een flesje wijn erbij. Ultiem genieten.

Met deze praktische tips en informatie over prachtige wandelgebieden bent u nu waarschijnlijk helemaal geïnspireerd om uw eigen wandelvakantie in Frankrijk te gaan plannen. Op internet kunt u nog meer informatie vinden over een ideale wandelvakantie.

 

Privacy Policy