Genieten van het varen in Frankrijk

boat in franceVaren in Frankrijk is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je de vakantie in het land aan het plannen bent, maar het is zeker wel de moeite waard. Er zijn miljoenen riviertjes in het land te vinden, al moet hier wel bij worden gezegd dat het grootste deel niet breed genoeg is om lekker te kunnen varen. Toch heeft Frankrijk door de jaren heen zich sterk ingezet om een heel kanalennetwerk te realiseren. Je kunt dan ook heerlijk varen in het land en op die manier Frankrijk eens vanaf het water bewonderen.

 

De meest populaire kanalen van Frankrijk

Bretagne is vaker het middelpunt van vaartochten, vooral omdat er een doorsteek mogelijk is tussen de zuidkust en de noordkust van Bretagne. Er zijn in feite drie kanalen in Frankrijk te vinden die echt het meest bevaren worden, ook door toeristen. Op de eerste plaats is dit de Bourgogne en daarnaast is er ook het Nantes-Brest kanaal. Dit kanaal is populair omdat het mogelijk is om van west naar oost een doorsteek te maken. Tot slot is ook het Canal du Midi een populair kanaal in Frankrijk, vooral omdat je via de Garonne door kunt varen naar de Middellandse Zee, en weer terug natuurlijk.

 

Het huren van een motorjacht in Frankrijk

charter boatIn Frankrijk is het huren van een motorjacht heel gewoon. Toeristen doen het dan ook zeer regelmatig. Een groot voordeel is wel dat je in dit land geen vaarbewijs nodig hebt om aan het roer te mogen staan van een motorjacht dat er gehuurd kan worden. Het kan wel zijn dat je een vaarbewijs nodig hebt wanneer je met een eigen jacht komt. Je hebt in dat geval een internationaal vaarbewijs nodig, ook wel een ICC, wanneer je met een jacht komt dat een prestatievermogen van 6,1 pk of meer heeft. Een belangrijk weetje is wel dat er bijzonder veel sluizen in Frankrijk zijn. Wanneer je er gaat varen, dan is het nodig om bij de eerste die je tegenkomt een vignet aan te schaffen. Vervolgens moet er een bedrag worden betaald bij iedere sluis die je met het jacht wilt passeren. Het is daarom verstandig om de route slim uit te stippelen. De sluizen in Frankrijk hebben allemaal een standaard afmeting die op maat is gemaakt voor boten met een lengte van 38 meter en een breedte van 5.10 meter. In de meeste gevallen geldt er 3,5 meter als maximale doorvaarthoogte en moet je in het midden rekening houden met een diepte van maximaal 1.80 meter.

 

Je kunt ook genieten van het zeilen

Er zijn in Frankrijk enkele prachtige en rustige meren te vinden waar je eindeloos kunt genieten van het zeilen. Vanzelfsprekend is het goed om te kijken naar de zeilmogelijkheden in de omgeving van jouw specifieke vakantiebestemming. Zo is er tussen de plaatsen Rodez en Millau het meer Lac de Pareloup te vinden en in de Alpen kun je drie mooie zeilmeren vinden, namelijk het Lac de Sainte Croix, het Lac du Bourget en Lac d’Annecy. Verblijf je in de zogenaamde Champagne streek? Ook dan zijn er mogelijkheden, namelijk het Lac d’Orient en het Lac du Der Chantecoq. Op al deze meren is het ook mogelijk om te gaan windsurfen, mocht daar je voorkeur naar uitgaan.

Privacy Policy