Weetjes over de Franse keuken

L'escargot (Slakken)De Franse keuken is geliefd en heeft veel spannende, avontuurlijke en aantrekkelijke gerechten te bieden. Als Nederlander weet je lang niet altijd wat je op je bordje krijgt wanneer je iets van de kaart bestelt. Hierdoor kom je nogal eens voor verrassingen te staan. Vaak zijn dit gelukkig wel aangename verrassingen, want de Fransen zijn absolute meesters in de keuken. Wij geven je graag wat weetjes, tips en zelfs een waarschuwing mee over de Franse keuken. Altijd handig voor als je de vakantie in Frankrijk wilt gaan vieren.

Truffels of gerechten met truffels

TruffelsVeel mensen denken bij truffels aan chocolade en chocoladetruffels zijn heerlijk. Toch moet je geen chocoladetruffels verwachten wanneer je in Frankrijk truffels bestelt. Chocoladetruffels zijn prijzig, maar is het je niet opgevallen dat de truffels op de kaart wel heel prijzig zijn? Dit komt omdat truffels uit de Franse keuken paddenstoelen zijn. Dit zijn stinkzwammen die zich diep onder de grond schuilhouden. Het is belangrijk om de paddenstoelen vers te eten voor een goede smaak. Er wordt vaak truffel verwerkt in onder meer ragout, wijnsauzen en soepen. De truffels kunnen niet overal worden gevonden en worden daarom al enkele eeuwen gezien als echte delicatesse.

Geen koude drankjes bij Raclette

Raclette ziet er aantrekkelijk uit op de kaart van de Franse keuken en het is dan ook niet vreemd dat je dit wilt proberen. Het is goed te vergelijken met wat wij kennen als de kaasfondue. In de meeste gevallen krijg je de gesmolten kaas in Frankrijk met aardappels of vleeswaren. Het is belangrijk om geen likeurtje of een koud drankje bij Raclette te drinken. Hierdoor stolt de kaas namelijk in je maag. Niet ieder restaurant zal je hierop wijzen. In de meeste gevallen komen de kazen uit de streek Tomme de Savoie of uit de streek Reblochon.

Bouillabaisse; soep op twee borden

BouillabaisseWanneer je vraagt naar de betekenis van bouillabaisse, dan krijg je te horen dat dit een vissoep is. Op de eerste plaats is het verstandig om te vragen van welke vissoorten dit gemaakt wordt in de betreffende Franse keuken, zeker als je niet alle vissoorten lust, want het wordt overal anders gemaakt. In de meeste gevallen zijn er minimaal drie soorten vis die worden gebruikt voor het gerecht. De restaurants zijn in de meeste gevallen van het aanbod van leveranciers dan wel vissers afhankelijk. Op de tweede plaats moet je geen kommetje soep verwachten. Je krijgt twee borden voor je neus. Het eerste bord is gevuld met de basis voor de soep en op het tweede bord liggen de vissen.

Andouillettes en andouilles

Een waarschuwing voor de gerechten andouillettes en andouilles is wel op zijn plaats. Dit is een gerecht waarvan 99 van de 100 mensen (letterlijk) moeten kokhalzen, zo niet daadwerkelijk moeten overgeven. Dit gebeurt niet eens na het nemen van een eerste hap, maar al bij het ruiken van het gerecht. De geur van dit gerecht wordt door verreweg de meeste mensen omschreven als ronduit onverdraaglijk. Andouillettes zijn worstjes die vrij licht van kleur zijn en worden gekookt voor het opdienen. Andouilles zijn worstjes die harder zijn, donkerder van kleur en hard. De worstjes zijn gemaakt van de ingewanden van varkens. In de meeste gevallen bestaat de inhoud uit pens van het varken. Mensen die honden hebben en deze viervoeters wel eens trakteren op pens weten alles van de overheersende geur. Dan zijn er overigens ook nog worstjes die worden gemaakt van koeieningewanden. Deze worden tripes genoemd op de menukaart van de Franse keuken.

Privacy Policy