De belangrijkste wijnstreken van Frankrijk

Frankrijk is natuurlijk hét land van de wijnen. Het land heeft een veelzijdigheid aan wijnstreken. Als je de vakantie in Frankrijk viert, dan is het zeker aan te raden om eens een bezoek te brengen aan een wijngaard en een wijnproeverij. Je kunt kennis maken met de meest aantrekkelijke wijnen. Onder de meest belangrijke wijnstreken van Frankrijk vinden we onder meer Beaujolais, Bourgogne, Corsica, Côtes de Gascogne, Côtes du Rhône, Languedoc-Roussillon, Provence en Savoie. Wij vertellen je graag wat meer over enkele bekende Franse wijnstreken.

Wijnstreek Bordeaux

WijnflessenChâteau Pétrus is de allerduurste wijn uit wijnstreek Bordeaux, welke te vinden is aan de Gironde, de Dordogne en de Garonne. Deze wijnstreek strekt zich ver uit en er zijn dan ook meerdere wijndistricten te vinden die tot de Bordeaux behoren. Ieder wijndistrict zorgt weer voor andere wijnen op de Franse wijnkaart. De wijnen komen onder meer uit de Barsac, Sauternes, Graves en Médoc. Uit deze wijnstreek komen onder meer de populaire wijnen Château Cheval Blanc, Château Margaux, Château d’Yquem en Château Ausone.

Wijnstreek Champagne

Champagne cheersDe meest heerlijke mousserende wijnsoorten worden gemaakt in deze wijnstreek. Het is zelfs zo dat geen enkele andere wijn officieel mag worden voorzien van de naam Champagne. Alleen de wijnen uit de streek Champagne mogen dit. Deze wijnstreek ligt het verst aan de noordzijde van het land en er worden, naast de mousserende witte wijnsoorten, ook andere wijnen gemaakt. Deze worden gemaakt onder de noemer Coteaux Campenois.

Wijnstreek Languedoc-Roussillon

De departementen Hérault, Gard en Aude behoren tot de Languedoc, verreweg de grootste wijnstreek van heel Frankrijk. De wijnstreek staat ook wel bekend als de Franse wijnschuur. Dit heeft alles te maken met het feit dat er in het verleden heel veel wijn werd geproduceerd tegen een bijzonder lage prijs. De wijnen waren dan ook niet van de beste kwaliteit. In de twintigste eeuw veranderde dit. Frankrijk kreeg meer en meer concurrentie op het gebied van wijnen en moest dan ook meer aandacht besteden aan het maken van wijnen van uitstekende kwaliteit. De wijnen uit wijnstreek Languedoc-Roussillon zijn vandaag de dag dan ook uitstekend. Tot deze streek behoren onder meer de wijndistricten Coteaux du Languedoc, Minervois, Faugères en St-Chinan.

Wijnstreek het Zuidwesten

Vineyards FranceDe wijnsoorten die komen uit wijnstreek Het Zuidwesten worden vaak vergeleken met die uit de Bordeaux. Het is zeker zo dat er vaker overeenkomsten te proeven zijn tussen de wijnen uit deze twee streken. Het is dan ook zo dat een regio aan de oostzijde van wijnstreek Bordeaux grenst aan de streek Het Zuidwesten en hier ook toe behoort. Dit betekent zeker niet dat er geen tot weinig verschillen te vinden zijn, want er zijn wijnen te vinden uit beide streken die in de verste verte niets met elkaar gemeen hebben.

Wijnstreek Rhônevallei

Wijnstreek Rhônevallei is misschien wel de wijnstreek van Frankrijk waar de meest veelzijdige wijnen vandaan komen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat het gebied vrij smal is, maar zich wel over een grote lengte uitstrekt. Hierdoor liggen de productiegebieden vaak relatief ver uit elkaar. Aan de zuidzijde van wijnstreek Rhônevallei ligt Avignon en het mooie Lyon ligt aan de noordzijde

Privacy Policy