Een tweede huis in Frankrijk – daar komt wat bij kijken

Frankrijk is een van de meest populaire bestemming voor Nederlanders die een tweede (vakantie)huis willen kopen in het buitenland. Maar voordat je kunt genieten van het prachtige Franse landschap in de zomer komt er natuurlijk heel wat bij kijken.

Zo moet dien je goed rekening te houden met de verschillende soorten belastingen die van toepassing zijn bij het kopen van een huis in Frankrijk.

statig-huis-op-6000-m2-zuid-frankrijk4

Bij aankoop van een tweede huis op Frans grondgebied heb je als koper te maken met een belasting die lijkt de Nederlandse overdrachtsbelasting. De belasting bedraagt 5,1% van de aankoopprijs van het huis en is onderdeel van de gemiddelde kosten koper van 7% die in heel Frankrijk van toepassing zijn. Meer informatie hierover kun je vinden op europahypotheek.nl

Belastingen10Als eigenaar van een Franse woning betaal je natuurlijk ook belasting. Ten eerste heb je de taxe foncière, een belasting gebaseerd op het eigenaarsgedeelte van de onroerend zaak belasting. Afhankelijk van de gemeente kan deze belasting verschillen van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s per jaar, afhankelijk van het aantal vierkante meters het perceel. Let altijd goed op bij het beslissen of je een huis in Frankrijk gaat kopen. De hoogte van deze specifieke belasting kan in sommige gevallen namelijk zo hoog zijn dat het soms zelfs goedkoper is om een duurder huis te zoeken met een lagere belasting.

Verder heb je als koper nog te maken met de taxe d’habitation. Dit is gebruikersdeel van de onroerend zaak belasting. Net als bij de taxe foncière zijn er ook hier weer grote verschillen mogelijk per gemeente. De belasting wordt berekend op basis van het aantal vierkante meters bewoonbaar oppervlak van je huis en landgoed.

En natuurlijk ontkom je als Nederlander niet aan de Nederlandse belasting, zelfs niet als je een tweede huis in Frankrijk aanschaft. Je dient altijd de waarde van je Franse huis aan te geven bij de belastingdienst (box 3), maar het is ook aan te raden om deze tegelijkertijd af te trekken van de totale waarde om dubbele belasting te voorkomen. Voor meer gedetailleerde informatie hierover kun je HIER terecht.

Privacy Policy