To-do’s in de Franse Alpen

Van de vele interessante plekken die Frankrijk te bieden heeft zijn de Franse Alpen zonder meer een hoogtepunt/favoriet voor velen. Naast het feit dat ze de grootste skigebieden in Europa herbergen zijn het ook een veelvoud aan bezienswaardigheden en andere activiteiten die de Franse Alpen naast het skiën de moeite waard maken voor een bezoekje. Dit artikel heeft als doel om een andere kant van dit gebied te belichten dat vooralsnog bij de meeste bekend staat om haar wintersport mogelijkheden. Naast de veelvoud aan skimogelijkheden bezitten de Franse alpen namelijk ook een breed aanbod van natuurschoon en een respectabel aantal eeuwenoude forten en gebouwen die deze streek haar schoonheid geven en haar ontstaansgeschiedenis onderschrijven. Onderstaand zal daar twee voorbeelden van beschrijven die in dit geval het puntje zullen zijn van de spreekwoordelijke ijsberg.

fso_savoie2Wandelen rondom de Mont Blanc

Wellicht denken de meeste mensen bij wandelen en de Mont Blanc aan noeste bergbeklimmers die met gevaar voor eigen leven de 2410 meter hoge berg bedwingen en daar dan met betraande ogen en een vlaggetje bovenop gaan staan. Maar behalve de berg op kan je er ook, met net zoveel plezier en met beduidend minder risico op bevroren ledematen, omheen wandelen. Bekend als de Tour du Mont Blanc bestaat er een 170 kilometer lange wandelroute die gestart kan worden vanaf het plaatsje Les Houches en die je in 9 tot 11 dagen om de Mont Blanc heen laat lopen. ’s Nachts gebruik makend van de hutten die daarvoor speciaal zijn neergezet loop je zo in anderhalve week door Frankrijk, Zwitserland en Italië heen waarbij elke grensovergang garant staat voor een andere feel en look van het eten, de mensen, hun gewoontes en gebruiken. Een stevige wandeling voor de sportieve geesten onder ons die het skiën beu zijn maar de Alpen niet.

exemple-tour-du-mont-blanc

Struinen in de forten van l’Esseillon

In het dal van Maurienne iets boven Mondane liggen vijf forten;

  1. Marie-Thérèse,
  2. Marie-Christine,
  3. Victor-Emmanuel,
  4. Charles-Albert,
  5. Charles-Félix.

Deze forten zijn tussen 1818 en 1833 gebouwd om de bergpas Mont Cenis af te kunnen sluiten om zo te voorkomen dat het Franse leger Oostenrijk zou kunnen binnen vallen. Dit complex dat op verzoek van de toenmalige Oostenrijkse Kanselier Metternich is gebouwd verloor haar bestaansrecht in 1860 toen het gebied, de Savooien en daarmee ook de forten zelf officieel onder Frans gezag kwam te vallen. Desalniettemin zijn de forten tot aan het einde van de tweede wereldoorlog nog bemand geweest totdat zij in 1945 door het leger verlaten werden. In 1970 zijn de forten gerestaureerd en daarna opengesteld voor belangstellend publiek. Tegenwoordig kan je er dan ook voor een bescheiden toegangsprijs een kijkje nemen, rondwaren door de vele gangen, kamers en overlopen om zo de lucht en atmosfeer op te snuiven van lang vervlogen tijden.

fort_esseillon

Privacy Policy