Haal de Franse keuken in huis: tarte tatin

Eerder schreven we op deze site een artikel over de Franse keuken en hoe je over de hele wereld kunt genieten van deze bijzondere smaken. Maar je hoeft natuurlijk niet per se naar het buitenland of uit te gaan eten om helemaal in Franse sferen te verkeren. Haal de Franse keuken in huis met deze gemakkelijke varianten op de klassieker: de tarte tatin.

De tarte tatin heeft een geschiedenis die ver teruggaat, naar 1889. De zussen Stéphanie en Caroline Tatin besloten een taart te bakken, maar één van de zussen vergat de bodem van de pan te bekleden met deeg. Daarop besloten ze de pan af te dekken met het deeg en de taart op die manier af te bakken. Na het bakken keerden ze de taart om en het resultaat was bijzonder goed: een knapperige deegbodem met heerlijk gekarameliseerd fruit.

En omdat het zo’n heerlijk recept is willen we dit graag met je delen. In twee varianten: ten eerste een zoete taart. Lekker voor op een zondagmiddag bij de thee of als dessert na een fijn diner. De tweede versie is een hartige variant, die mooi als bijgerecht kan dienen bij een hoofdgerecht.

Zoet: tarte tatin van peer

Ingrediënten

– 150 g bloem
– 125 g roomboter (kamertemperatuur)
– 135 g witte basterdsuiker
– 1 ei
– 4 handperen

Bereiding

Zeef de bloem en meng dit met 100 gram boter, 50 gram suiker en het ei met een mixer tot een mooie deegbal. Verpak de bal in plasticfolie en laat 45 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de peren, halveer ze en ontdoe ze van het klokhuis. Smelt de rest van de boter en de rest van de suiker in een steelpan tot een bruine karamel. Vet de bakvorm in en schenk de karamel hierin (pas op, deze is erg heet!). Leg de gehalveerde peren erin met de bolle kant naar beneden. Rol vervolgens het deeg uit tot die iets groter is dan de vorm en dek de peren hiermee af. Stop de randen goed in.

Bak de taart in 25 minuten af in de oven. Laat de taart 5 minuten afkoelen voor je hem omkeert op een taartplateau. Let op: wanneer je de taart te lang koelt krijg je hem niet goed meer uit de vorm! De karamel wordt dan te hard.

tartain van peer

Hartig: tarte tatin van sjalot

Ingrediënten

– 750 g gemengde uien en sjalotten, gepeld
– Klont boter
– Olijfolie
– Een paar takjes tijm
– ½ el suiker
– 1 el balsamicoazijn
– 250 g bladerdeeg (1 rol)
– Stukjes geitenkaas of geraspte parmezaan

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Snijd kleine uien doormidden en grote in partjes. Smelt de boter met een scheutje olijfolie in een koekenpan, voeg tijm en uien toe, bestrooi met de suiker, besprenkel met de balsamicoazijn en voeg zout en peper toe. Draai het vuur laag en bak 15 minuten onder af en toe roeren. Vet een bakvorm lichtjes in met wat boter. Rol het bladerdeeg uit en snijd een cirkel die iets groter is dan je bakvorm. Doe het uienmengsel in de bakvorm en dek af met het bladerdeeg: stop de randen goed in.

Nu bak je de taart in 25 minuten af in de oven. Laat de taart 5 minuten afkoelen voor je hem omkeert op een taartplateau. Let op: wanneer je de taart te lang koelt krijg je hem niet goed meer uit de vorm! De karamel wordt dan te hard. Bestrooi vlak voor het serveren met geitenkaas of Parmezaanse kaas.

tarte tatin sjalot1

Hopelijk ben je er nu van overtuigd dat je met een paar simpele handelingen die heerlijke Franse keuken zo in huis kunt halen. Het is niet duur, heel gemakkelijk en bovendien een belangrijk onderdeel van de voorpret voor de zomervakantie.

 

Privacy Policy